Tervetuloa Ahkiopoikien nettisivuille!

Yhteistyössä:

Hannun Kalusteverstas Oy


Terveiset Käsivarresta! Käytiin hiihtolomalla ulkoiluttamassa ahkioita reitillä Kilpisjärvi-Saarijärvi-Kuonjar-Meeko-Pitsus-Halti. Startti lauantaina pitkän ajomatkan jälkeen suoraan karmeaan lumimyräkkään. Ei päästy Saarijärvelle asti, vaan jäätiin telttoihin yöksi. Onneksi kelit kirkastuivat ja pakastuivat ja neljä seuraavaa päivää menikin upeissa pakkaskeleissä hiihdellessä. Ahkiot toimivat hyvin ja tällä kertaa mukana oli ekat venevanerista rakennetut versiot.


Viimeisin ahkioreissu tehtiin Itäkairaan 1.1.-4.1.2021. Reissussa kymmenen Limingan Niittykärppää ja jokaisella tietysti itse tehty JR27-ahkio. Liikkeelle lähdettiin Kemihaarasta 1.1. ja hiihdeltiin otsalamppujen valossa kelkkauraa Vieriharjun autiotuvalle. Kämpässä oli väkeä, joten yövyimme pihalla teltoissa. Telttoja pystyttäessä saatiin reissun ensimmäinen oppi. Lippukunnan varastosta haetut teltat kannattaa tarkistaa ennen reissua. Nyt 4 hengen Helsport-pussukassa oli 3 hengen teltta liian pitkillä telttakaarilla. No ei siitä kummempaa draamaa saatu aikaseksi. Pakkasta maltilliset -6C°.

Aamulla reippaasti ylös klo 6.00 ja aamutoimien jälkeen kohti Rakitsanojan kammia. Muutama tunti siinä hiihdeltiin ja kammilla laitettiin leiri valmiiksi, syötiin välipalaa ja suunnattiin pikkureppujen kanssa Korvatunturille. Tunturi huiputettiin puoli kolmen maissa, joten vielä oli sopivasti valoisaa maisemien ihailuun.  Alas päästiin laskettelemaan otsalamppujen valossa ja onhan siinä oma tunnelmansa pujotella lumisessa pimeässä metsässä. Rajamiehet olivat tarkastuskäynnillä ja jututtivat meitä. Hienoa että retkeilijöiden ja valtakunnan turvallisuudesta huolehditaan! Pakkanen kiristyi ja illalla taisi olla lähemmäs -20C°. No vaellusteltoissa ei oo kylmä ja vaikka kämppä olikin täynnä, niin ahkioissa meillä kulkee kaminakota ja lämpimään pääsee kokkailemaan. Kotana Tunsan 4m kota ja vanha intin sissikamina. Setti painaa n 13 kg, mutta kulkee kyllä isommassa ahkiossa suhteellisen helposti. Muuten jos käytät vedenkantopussia, niin se kannattaa pakkaskeleillä tyhjentää ennen nukuumaanmenoa.

Sunnuntaiaamuna Rakitsanojalta suunnistettiin Naltiojoen kämpälle. Taivas oli kirkastunut ja pakkanen kiristynyt -28 asteeseen. Kovin pitkiä taukoja ei kärsinyt pitää, vaan heti kun pysähtyi piti vetäistä untuvatakkia päälle ja nopeasti hörpätä termarista kuumaa juotavaa. Naltiojoella oltiinkin hyvissä ajoin jo ennen pimeää. Kämppä tyhjänä ja suurin nuoriso yöpyi tuvan lämmössä. Eppu ja Lykki tietysti pihalla, ettei vaan tulis deeänäffää. Maanantaina tien varteen ja kuinkas ollakaan autot lähtivät pakkasesta huolimatta kerralla käyntiin. Joidenkin toisten samaan aikaan parkkikselle tulleiden retkeilijöiden paku ei startannut ja auteltiin se kaapeleilla käyntiin. Kolmen yön napakka erämaareissu oli onnellisesti takana. Mukava on erämaassa käydä ja jälleen kerran ahkiot toimivat erinomaisesti!