Vuonna 1992-1993 vuodenvaihteessa Niittykärpät lähtivät ensimmäiselle pidemmälle talvivaellukselle. Naparetkeilijöiden tarinoista luettiin, että henkilökohtainen ahkio on paras tapa kuljettaa talvivaelluksella tarvittava kuorma. Jaska-pappa sai idean rakentaa ahkioita polyeteenimuovista ja laudasta. Näin kaikilla reissuun lähtevillä partiolaisilla oli varaa omaan ahkioon. Tuumasta toimeen ja ensimmäiset JR27-malliset ahkiot rakennettiin Lumpeen olohuoneessa. Heti ensimmäisellä reissulla ahkiot todettiin toimiviksi, paitsi narusta ja sähköputkesta rakennetut vetoaisat, jotka olivat aivan sysihuonot. Jaska-papan alkuperäiseen ULTIMATE JR27 nettisivulle pääset tästä. Meidän valmistamalla ahkiomallilla on takana 28 vuoden testaus- ja suunnittelutyö!

Vaellus suoritettiin onnistuneesti ja Halti valloitettiin. Suurimmat muutokset ensikokeilun jälkeen tehtiin vetojärjestelmään, joka muutettiin käytettäväksi ilman naruja. Näin ahkion ohjattavuus ja kiinnitykset vetovyöhön saatiin sellaisiksi, että tuolloin kehittynyttä versiota käytetään edelleen.

JR27-ahkioilla on tehty lukemattomia vaelluksia Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä. Ahkion voi rakentaa tarvittavan kokoiseksi ja siihen pystyy helposti rakentamaan lastenistuimia tai vaikkapa retkikuntakeittön.

Mistä tuo JR27-nimitys sitten tulee? Jalkaväkirykmentti 27 oli eversti Hj. Siilasvuon rykmentti, joka koottiin talvisodan jo alettua pääasiassa Pohjois-Pohjanmaan reserviläisistä, Kajaanin – Oulun – Kemin kolmiosta. Ensimmäisenä toimena rykmentti valtasi takaisin Suomussalmen kirkonkylän. Seuraavaksi se motitti ja tuhosi 44. divisioonan kuuluisalle Raatteen tielle. Vielä rykmentti vietiin Kuhmoon, mottitaisteluihin Kilpelänkankaan tien varteen, ja lopuksi se tuhosi Dolinin hiihtoprikaatin, joka yritti metsien kautta mottien avuksi. Meidän Into-isopappamme oli mukana Suomussalmen taisteluissa, juurin tuossa kunniakkaassa rykmentissä.

Joku on luullut, että JR27 käytti tällaisia ahkioita. Tuohon aikaan ei kuitenkaan ollut olemassa polyeteeniä eikä lasikuituputkia, ja ahkiot tehtiin puusta, aika lailla veneen mallisiksi, niinkuin poropulkat.

Nyt JR27-ahkioita rakennellaan kolmannessa sukupolvessa Limingan Niittykärppien partiolaisten toimesta. Sakari on perustanut ahkiopajan ja valmistaa näitä erinomaisia ahkioita tilauksesta myös muille innokkaille retkeilijöille.

Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa!